Ajankohtaista

KASVUN TIELLÄ! Tanssikoulu Wimma


25.08.2016

 

Grow up -kilpailun Get the Beat -aloitusseminaarissa Seinäjoen Rytmikorjaamolla kuullaan 6.9.2016 kolme eri alan yrityksien kasvutarinaa.   

Tutustu Tanssikoulu Wimmaan Seinäjoelta! 

 

Tanssikoulu Wimma kasvaa ihmisistä ja ihmisille

 

Anne Välisaari on Wimman yrittäjä ja tanssinopettaja. Välisaaren yritystoiminta on lähtenyt liikkeelle vahvasta harrastuneisuudesta. Harrastus on kehittynyt liiketoiminnaksi, kasvavaksi sellaiseksi. Tanssikoulu Wimma on viisivuotias seinäjokinen tanssikoulu kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille. Lajeja on laaja valikoima. Toimipaikat ovat Seinäjoella sekä Lapualla, syksystä 2016 alkaen myös Jalasjärvellä ja Alajärvellä. 

"Tanssin wimma - sisäinen voima jota ei voi pysäyttää. Se tarttuu ja leviää!" iloitsee Tanssikoulu Wimman yrittäjä, tanssinopettaja Anne Välisaari. Kuva oikealla yrityksen viisivuotinäytöksestä. Kuva John Bryan.  

 

 Seuraavassa Anne kertoo yrityksestään, kasvun haasteista ja haasteiden poistamisesta. 

 

Miten Tanssikoulu Wimma syntyi? Mitä kuuluu tänään?

 

– Seitsemänvuotiaasta olen tanssinut kilpatansseja. Tanssin opettaminen on ollut haaveammattini. Pohjanmaalle tulin miehen perässä. Olen asunut Helsingissä ja Oulussa, mutta yrittäjäksi ryhtyminen ei tuntunut siellä luontevalta. Täällä oli aika kokeilla yrittäjyyttä, aloitin starttirahalla. Alku oli hankalaa - tämäkö elättää minut?  

 

– Vähitellen tunnettuus kasvoi, markkinointitoimet alkoivat vaikuttaa ja puskaradio auttoi. Alussa saattoi olla 2 asiakasta tunnilla. Parin viime vuoden aikana yrittäjyys on saanut tuulta siipiensä alle.   

 

– Kolme vuotta sitten oivalsin, että hei mä elätän itseni ja työllistän muita - olen päässyt käännekohtaan kasvussa. Minulla on ihmisenä eteenpäin menevä ote ja oma tahto, tietysti myös yrittäjänä. Kysyntää alkoi olla sieltä ja täältä. Yhteistyökumppaneita tai asiakkaita on oltava, kysynnästä merkkejä eli jotakin hajua tarpeesta oltava. Pitää uskaltaa. Toimitilat on vuokrasopimusta tehdessä usein otettava vähintään vuodeksi, vaikka toiminnan vakiintumisesta ei vielä varmuutta.

 

– Mun oma juttu on löytynyt - tää on mun elämää, mä elän tätä. Työt ja ideat ovat ajatuksissa lähes koko ajan. 

 

MItkä ovat kasvutarinasi haasteet?  

 

YRITTÄJÄ ON YKSI HENKILÖ.  Resurssit ja osaaminen eivät ole rajattomia. Teen itse kaikki päätökset aasta ööhön. Mies auttaa paperihommissa. Mietittävä on, että entä jos sairastun tai jos vaikka jään äitiyslomalle, miten organisoin nämä kaikki työt. 

 

EI IMUA, ELLEI SITÄ TEE ITSE. Tanssissa esimerkiksi urbaanit street-lajit vaativat ison porukan tanssijoita ja opettajia oikeanlaisen fiiliksen syntymiseksi. Etelä-Pohjanmaan alueella teemme päivittäin töitä myös tämän asian edistämiseksi. Itseäni on ahdistanut, kun tanssikoulut mielletään elitistisiksi. Tästä olen halunnut eroon ja koen että olemme onnistuneet. Tanssissa yhdistyy musiikki, liikunta ja sosiaalisuus. Usea jää lajin pariin, kun pääsee jyvälle. 

 

MIKÄ MARKKINOINTI TOIMII? Markkinointi oli jossain vaiheessa kokeiltava sopivan tavan löytämiseksi: hei tällä mainoksella ei ollut mitään mitattavaa tehoa, suosittelu näemmä toimii meillä. Markkinoinnin suurin haaste on selätetty. 

 

TYÖKALUT EI RIITÄ: Kun asiakasmäärä kasvaa, miten pystyn itse hoitamaan asiakasrekisterin hallinnan? Minulla on haave työllistää kokopäiväinen toimistotyöntekijä, vielä ei ole mahdollista. Tänä kesänä olen ottanut käyttöön hyvän työkalun eli asiakasrekisteri & laskutusohjelman. Sopivan kokoinen työkalu helpottaa ja selkeyttää. Asiakasmäärämme on noin 900. Odottelen palautetta asiakkailta. 

 

Miten olet poistanut kasvun haasteita? 

 

EDELLYTYS ON HENKILÖKUNTA. Tiimi. Itse en pysty monistautumaan. Moni työntekijä tekee wimmatöitä muun työn ohessa. Uusia opettajia on tullut monesta suunnasta. Heidän innostuksensa säilyminen ja sitoutuminen on tärkeää, tällä seudulla ei paljon ole opettajia. Omassa itsestäni ilokseni sanoisin, että asenneongelmia tai vakavia osaamisvajeita ei ole.  

 

TUKI KOTOA. Ensimmäisen lapsen kanssa pelotti paljon kuinka tämä toimii. Mies kysyy välillä että ootko varma että jaksat. Aviomiehen tuki on tosi tärkeä.

 

MYÖNTEINEN ASENNE. Kasvuyrittäjyys on asenteesta kiinni. Alussa ei ole ollut mitään viisivuotissuunnitelmaa, vaan positiiviset asiat tuottaa mahdollisuuksia kasvuun ja laajentumiseen. Ensisijaisesti olen tanssinopettaja. Tämän yrityksen voin muotoilla tarvittaessa takaisin pienemmäksikin.  

Tämä on kutsumus. Nautin kun ihmiset oppii ja lasten silmät tuikkii uuden moovin oppimisesta.  

 

Kuka tai mikä taho, asia tai ominaisuus on tärkein yrityksen kasvulle? 

 

HENKILÖKUNTA. Henkilökunta on osaava ja luotettava vierellä ja rinnalla, he ovat ennemminkin kollegoja ja ystäviä. Yhdessä ideoimme ja viemme yritystä eteenpäin. Kaikilla tuntuu olevan sama vastuu. En ole käynyt mitään johtamisen koulutusta. Sivusta saan joskus kritiikkiä, että voiko tuollainen pomo olla. Tapamme toimii, tuntuu siltä - kuuntelen tiimin toiveita ja työtä suunnitellaan sen mukaan. 

 

KUUNTELU. Monenlaista ihmistä on asiakkaana, monet lähestyy arasti voinko tulla ja lapseni tulla mukaan. Kuuntelen ihmisiä aidosti, pyrin keskustelemaan.  

 

INNOSTUS, UTELIAISUUS. Ihmiset on kaikista tärkeimpiä yrityksen menestykselle ja kasvulle. Oma innostuneisuus ja positiivinen ajattelu tällä alalla tärkein lähtökohta. Tiimi on tosi tärkeä. He ja asiakkaat aistii hyvän hengen, hymyilevät ihmiset. Olemme kohtaamisalalla, tuotamme tanssin kautta elämyksiä ja hyvää fiilistä, hyvää oloa. Olen kiinnostunut ja opiskellut aidosta kiinnostuksesta eri tanssilajeja, koen että opettajana ja ihmisenä monipuolisuus on tärkeää. 

 

Mitä vielä haluat kertoa kasvutarina.fi-sivun kävijöille? 

– Tanssi tuo kokonaisvaltaista hyvää oloa ja terveysvaikutuksia, jopa vaikeat selkävaivatkin voivat lähteä. Musiikin tahdissa liikkuminen on jopa terapeuttista. Kaikkien kanssa lähdetään helpoista asioista ja annetaan mahdollisuuksia onnistumisen iloon.  

 

Yrityksen kasvutarina voi muistuttaa usein toistuvaa aloittelevan tanssijan itseluottamuksen kasvun tarinaa: kun uskaltaa mukaan ja oppii, muuttuu moni takarivin seurailijasta monen sadan henkilön edessä tanssivaksi ja liikkumisesta nauttivaksi esiintyjäksi.  

– Siitä tilanteesta mekin lähdemme. Olimme pieni ja vähän säälittävä - nyt olemme iloa jakava ja kokoajan laajentuva tanssiyhteisö, Anne nauraa.  

Annea haastatteli Katja Myyryläinen Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarilta.

Ilmoittaudu Get the Beatiin täällä (klik!)


Takaisin uutisiin