Ajankohtaista

Tommi Niemi: Kasvuyrittäjällä vauhtia ja riskienhallintaa


18.05.2015
Vauhtia ja riskienhallintaa

 

Usein kasvuyrittäjän haaveissa siintää oman yrityksen arvon kasvattaminen ja tulevaisuudessa sen myyminen hyvään hintaan. Kasvuyrittäjällä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Hyvät sopimukset ovat tällaisen vauhtiyrittäjän turvakaari ja rengasvalli.  Business Law Finland Oy on sopimusjuridiikan ammattilainen, joka varmistaa, että turvakaaresi on tämän osalta kunnossa.

 

Kasvu tapahtuu aina tulevaisuudessa, jolloin yritystä perustettaessa tulevaisuuden suunnittelu ja tästä sopiminen nousee tärkeäksi. Jos yritykselläsi on useita perustajia, niin yrityksen toiminnan ja tulevaisuuden kannalta tärkeää on sopia siitä kuinka osakkaat yhdessä auttavat yritystä onnistumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osakkaiden välillä sovitaan työnjaosta, työvelvoitteista, kilpailukiellosta, voiton jaosta, immateriaalioikeuksista, osakkeiden lunastamisesta jne.

 

Jossain vaiheessa menestyneelle kasvuyritykselle tulee eteen päivä, jolloin yrityksen arvo mitataan konkreettisesti ostajan toimesta. Yrityksen arvon mittaamiselle on olemassa lukuisia eri tapoja. Kuitenkin kasvuyrityksen arvon määrityksessä liikevaihto ja yrityksen arvo eivät aina korreloi yrityksen nykyarvon kanssa.

 

Selvää kuitenkin on, että puuttuvat tai puutteelliset sopimukset vaikuttavat negatiivisesti yrityksen arvoon. Tämä korostuu juuri kasvuyrityksissä, joiden arvo on usein yrityksen henkilöstön tietotaidossa ja yrityksen hallinnoimissa immateriaalioikeuksissa. Jos tätä yrityksen arvoa ei ole suojattu sopimuksin, niin yrityksen arvo kauppatilanteessa laskee. Yhtä lailla yrityksen arvon olennainen osa voivat olla vaikka asiakas- ja toimitussopimukset. Mikäli näitä ei ole dokumentoitu kirjallisesti ja oikein, niin tällä on jälleen negatiivinen vaikutus yrityksen kauppahintaan.

 

Nauti siis vauhdista ja vaarallisista tilanteista. Älä kuitenkaan unohda turvakaarta.

 

 

Tommi Niemi

Business Law Finland Oy

 


Takaisin uutisiin